Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z białej czekolady

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Spód:
mąka 250 g
masło 200 g
brązowy cukier 125 g
migdały 100 g
żółtko jajek 1
masa
cukier 230 g
ekstrakt z wanili 1 łyżeczka
mleko 100 ml
biała czekolada 500 g
jajko 5
twaróg 1 kg (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białej czekolady

W miseczce łączymy mąkę , masło roztopione schłodzone , brązowy cukier , migdały i żółtko, formujemy kulę zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. W między czasie możemy formę wysmarować masłem , ciasto włożyć pomiędzy dwa kawałki foli przezroczystej i rozwałkować na placek , ciasto od razu przekładamy do formy i schładzamy w lodówce ponad 2 godziny. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i piec 20 minut następnie zdjąć papier i piec jeszcze 5 minut odstawić aby przestygło. Następnie ubijamy ser z cukrem , ekstraktem na kremową masę , dodajemy mleko i czekoladę roztopioną i ostudzoną na końcu ubite jajka . Ubijamy razem na gładką masę i wykładamy na zimny spód , ponownie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy od 50 do 60 minut . Gotowe ciasto zimne już wkładamy na noc do lodówki .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakoszek 10.10.2013 21:23
lubię każdy sernik
babcia
babcia 09.12.2012 13:51
pomyslowy
babcia
babcia 09.12.2012 13:51
pomyslowy
mala2021 12.02.2012 19:17
musi być smaczny,do dodaję do księgi i na pewno zrobię
Zoso 24.12.2011 10:29
fajne ciasto
Iwona56 13.06.2011 19:55
ciekawy ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak