Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierś z kurczaka ala\'winna

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka podwójna
sok z jabłek 1,5 szklanki
czosnek 4 ząbki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierś z kurczaka ala\'winna

Pierś z kurczaka umyć i wysuszyć. Pokroić w małe kotleciki. Mięso posolić, posypać papryką ostrą i innymi przyprawami (pieprz cayenne, imbir, papryka słodka, pieprz kolorowy i ziołowy, kurkuma) - powinno być dość ostro oraz ziołami (zioła prowansalskie, bazylia). Polać to łyżką sosu sojowego (może być też ocet jabłkowy) dobrze wymieszać i wstawić na minimum pół godziny do lodówki.
Czosnek pokroić w drobne słupki, umyty szczypiorek i pietruszkę zieloną posiekać drobno.
Rozgrzać olej na patelni (powinien zakrywać dno). Mięso wyjąć z lodówki i opruszyć mąką pszenną (albo otoczyć w niej) i wyłożyć na rozgrzany olej. Zrumienić mięso z obu stron i dodać czosnek. Jak czosnek puści aromat zalać mięso połową soku z jabłek. Jak sok prawie wyparuje, wlać pozostałą część soku i dodać po chwili szczypiorek i pietruszkę. Mięso powinno być już miękkie i smażyć do wytworzenia się sosu z soku z jabłek i tłuszczu. Można to ewentualnie jeszcze raz doprawić przyprawami. Powinno być ostro-kwaśne z nutką słodyczy z jabłek.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jolaxa 15.07.2011 17:01
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak