Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka klasyczna

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 250 g
cukier 3/4 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1
jabłka 1 kg
cynamon 2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka klasyczna

Składniki na ciasto (o temperaturze pokojowej) zagnieść rękoma. Podzielić na dwie równe części, jedną część wsadzić do lodówki na godzinę. Drugą z części wyłożyć równo blachę (tak ok 24x32cm), ponakłówać widelcem. Podpiec ok. 10 minut w piekarniku.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce na największym oczku. Jeśli będą miały dużo soku, odcisnąć go w rękach lub przez ręcznik. Wymieszać jabłka z cynamonem. Można do nich dodać rodzynki jeśli ktoś lubi.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą i wyłożyć na nie jabłka z cynamonem. Wyjąć z lodówki drugą część ciasta i na tarce również zetrzeć bezpośrednio na wyłożone jabłka. Wsadzić ponownie do piekarnika na ok. 40-50 minut w temp. 180˚C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak