Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka cytrynowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 30 dag
mąka ziemniaczana 10 dag
masło 1 kostka
cukier puder 20 dag
cukier waniliowy 1 opakowanie
jaja 5 sztuk
skórka z cytryny 1 sztuka
proszek do pieczenia 1 opakowanie
sól szczyptka
sok
cukier 3 łyżki
sok z cytryny 2 sztuki
lubier cytrynowy

Przepis i sposób przygotowania na: Babka cytrynowa

Ucieramy tłuszcz, cukier, cukier waniliowy, sól, dodając po 1 jajku. Do masy wsypujemy stopniowo obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i otarta skórką z cytryny. Masę przekłądamy do wysmarowanej formy i pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Gorącą babkę nakłuwamy i skrapieamy sokiem sytrynowym. Studzimy. POlewamy lukrem cytrynowym lub polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak