Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron z sosem szparagowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szparagi zielone 1 pęczek
makaron kokardki 1/2 opakowania
szynka 15-20 dag
pomidory 2 szt.
śmietana 30% 1 szklanka
wino białe wytrawne 1/2 kieliszka
cebula biała 1 szt.
masło 2 łyżki
cytryna 1/2 szt.
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: makaron z sosem szparagowym

Szparagi ugotuj w osolonym wrzątku z małym dodatkiem cukru i soku z cytryny, schłódź je dokładnie w zimnej wodzie i podziel na mniejsze części.
Sos: Na rozgrzanym maśle zeszklij posiekaną cebulę, dodaj szynkę pokrojoną w cienkie paski. Wymieszaj, przez chwilę smaż razem , po czym zalej białym winem. Do szynki przesmażonej z cebulą i winem dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje. W międzyczasie ugotuj makaron.
Pomidory umyj, sparz, zdejmij z nich skórkę. Pokrój je w kostkę i dodaj je do sosu pod koniec gotowania wraz ze szparagami. Ugotowany makaron podawaj z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak