Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marcepanowo - cytrynowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 1/4 łyżeczki
jajko 5 szt
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
marcepan 200 g
cukier 1 szklanka
masło 225 g
skórka z cytryny 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka tortowa 3/4 szklanki
sok z cytryny 6 łyżek
cukier puder 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marcepanowo - cytrynowe

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Marcepan pokroić na małe kawałeczki i wyrobić z cukrem aż masa będzie dobrze połaczona i gładka. Masło utrzeć dodając po jednym jajku. Cały czas ucierając dodać ekstrakt, następnie marcepan. Dosypać mąkę i skókę z cytryny. ciasto powinno być dobrze napowietrzone i gładkie. Przełozyć do keksówki i piec około 40 minut w temp 175 C. Po upieczeniu odstawić na 10 minut i jeszcze ciepłe polać lukrem.
Lukier:
Utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny
Smacznego!!!!

--> ciasto jest bardzo delikatne więc nalezy uważać wyjmując je z blaszki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 01.06.2011 23:06
aż szkoda, że nie ma zdjęcia, gdyż brzmi rewelacyjnie;)
Małgorzata113 30.05.2011 11:06
świetny przepis
suzana 30.05.2011 10:17
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak