Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
drożdże 5 dag
olej 50 ml
woda 200 ml
sól do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe

Mąkę i 1 łyżeczkę soli wsypać do miski. Do kubka włożyć drożdże, zasypać 1 łyżeczką cukru, wymieszać i poczekać , aż się rozpuszczą, potem wlać letnią wodę i olej.Wymieszać i wlać do miski z mąką. Wyrobić ciasto, ma być gładkie i elastyczne, w zależności od mąki może tak być , że trzeba będzie jej trochę dosypać lub tez dolać wody. W każdym bądź razie ciasto ma się nadawać do wałkowania. Po wyrobieniu odstawić w cieple do wyrośnięcia. Jak ktoś posiada mikrofalę polecam włożyć ciasto do niej na 10 sekund, wtedy szybciej wyrasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewa78 14.08.2012 21:23
fajny przepis
dorotka0000025 18.05.2012 16:15
fajny przepis
kochanyptysiu 07.11.2011 18:26
zawsze super rośnie
Ela15 07.11.2011 08:08
fajny przepis
gusia1000 02.10.2011 15:28
Warto sobie zapisać przepis na to ciasto.
ElizaT 05.08.2011 11:02
dobry przepis
AgaS10 30.05.2011 14:06
lubimy drożdżowe:)
pioge7 30.05.2011 09:05
mniam
kochanyptysiu 30.05.2011 09:03
NA ZDJECIU CIASTO Z DODATKIEM MAKI PELNOZIARNISTEJ(ROBIONE DLA DZIECI)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak