Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort komunijny

3.0
(19)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 1,5 szklanki
margaryna 40 dag
jajko 8 szt
cukier waniliowy 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
amoniak 1 łyżeczka
Masa cytrynowa: masło 50 dag
jajko 4 szt
cytryny 2 szt
sok z cytryny 3 łyżeczki
cukier puder 20 dag
cukier puder 70 dag
woda 70 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
olejek śmietankowy
barwniki spożywcze
perełki cukrowe
masa 10 dag
glukoza 10 dag
Ciasto: 2 szklanki
mąka krupczatka 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort komunijny

Ciasto:
margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po 1 żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Każde piec osobno ok. 25 min.

Masa cytrynowa:
cytryny dokładnie umyć i mocno spażyć wrzątkiem. Następnie po usunięciu pestek zmiksować ze skórką i przetrzeć przez sito. Jajka ubić na parze. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dalej ucierając stopniowo dodawać ubite jajka, przetarte cytryny, a na końcu sok z cytryny.

Masa cukrowa:
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać olejek śmietankowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Połowę białej masy po rozwałkowaniu użyłam do przykrycia torta, a z drugiej części przygotowałam dekoracje.
Aby zrobić literki do niewielkiej ilości masy cukrowej należy dodać odrobinę kurkumy i wyrobić. Przełożyć na stół i rozwałkować masę. Z tak przygotowanej można wycinać literki. Do tego celu najlepiej przygotować formy wycięte na kartce papieru przykładać do masy i obkrawać nożykiem. Gotowe literki schłodzić w lodówce.
Kwiaty i liście również należy robić podobnie, dodając barwniki, wyrabiając masę i wykrawając płatki. Całość zlepić dodatkowo wymalować delikatnie barwnikami i schłodzić.
Hostię wykrawamy szklanką w białej masie i malujemy żółtym barwnikiem.

Składanie:
krążki ciasta przekładać masą, wysmarowaś także górę i boki. Przykryć białą masą cukrową, a na górze i bokach umieścić dekoracje. Do sklejania jej elementów użyłam lukru zrobionego z wody i cukru pudru.

Poszczególne ozdoby zostały wykonane dzień wcześniej i schłodzone, aby dobrze stwardły i nie kruszyły się. Całość wykonania zajęła mi ok. 8 godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Przepisy Joanny 22.02.2014 09:16
ten tort to arcydzieło, jestem pod ogromnym wrażeniem, gratulacje
Czyki 14.01.2014 12:17
Widać ile pracy i serca włożyłaś w ten tort:)Gratuluję jest piękny:)
MarchiochaKucharzy 17.12.2013 13:20
liczny torcik
adelajda 13.06.2013 09:15
super ten torcik
bietka 10.06.2013 20:59
piękny tort :)
Katarzyna59 20.01.2013 17:04
super
Aneta41 14.06.2012 12:13
piękny!
mirosława4 18.05.2012 22:29
pracochłonny,przepiękny i zapewne smaczny:)
bernadetta2 06.05.2012 11:00
super
Dorota59 05.05.2012 20:44
piękny
agnieszka214 24.03.2012 07:34
piękny
Maniek2 23.02.2012 19:24
cudo
ewaa 15.02.2012 21:19
Martuś ....tort boski !
treonina 13.01.2012 12:38
arcydzieło!
BernadettaP 19.12.2011 22:40
Piękny, aż mi dech zaparło... !
Żaneta1 15.12.2011 00:08
super
Żaneta1 15.12.2011 00:08
super
monika141 14.12.2011 20:19
śliczny
gacopierz23 26.11.2011 16:58
śliczny
Iwusia 22.11.2011 21:04
cudny !!!
kochanyptysiu 05.10.2011 19:02
prawdziwe arcydzieło,gratuluje talentu
Mariusz10 05.10.2011 18:48
świetny!
Grazyna0211 21.09.2011 14:20
tort wygląda cudnie!
Robert10 21.08.2011 22:06
jaki śliczny
rzenia15 20.08.2011 23:32
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak