Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żółwiki

5.0
(35)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
drożdże
mleko
jajko
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Żółwiki

składniki: 3 szkl. mąki pszennej t.500 (szkl. poj.220ml)
4 dkg drożdży
1 jajko
50 g Kasi
1/3 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
ok. 200 ml mleka

nadzienie: 25 dkg białego sera, użyłam półtłustego
1 żółtko
1 op. cukru waniliowego 16g
szczypta soli
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku

2-3 suszone żurawiny albo rodzynki na oczka
1 żółtko + 1 łyżeczka mleka do posmarowania przed pieczeniem

sposób przygotowania: drożdże wkruszyć do kubeczka, dodać 100ml lekko podgrzanego mleka, 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki - wymieszać i odstawić w ciepłe miejsc na ok. 15 min.. Jajko roztrzepać z resztą mleka i rozpuszczoną, lekko przestudzoną Kasią. Mąkę przesiać z solą do miski. Wlać rozczyn i mieszankę z jajkiem, zagnieść miękkie, ale zwarte ciasto, wyrabiać dokładnie przez kilka minut. Odłożyć przykryte ściereczką na ok. 30 min..
Ser zmielić, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać.
Podrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Oderwać 10-12 kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego. Każdą rozwałkować na placek śr.8-10 cm, na środek nałożyć czubatą łyżeczkę masy serowej, zlepić dokładnie brzegi zbierając je razem, uformować okrągłe albo lekko owalne bułeczki, ułożyć luźno na blasze (a raczej dwóch wyłożonych papierem do pieczenia) zlepieniem do dołu. Z reszty ciasta odrywać nieduże kulki, wielkości dużych orzechów laskowych, z wydłużonym końcem - to będą łepki żółwi - wydłużony koniec smarować lekko wodą i podłożyć z jednej strony bułeczki-tułowia. Z drugiej strony w taki sam sposób podłożyć cienki wałeczek ciasta jako ogonek. Z kawałków ciasta lepić podłużne kawałki, płaskie i szerokości kciuka z drugim końcem wąskim na łapki. Szeroki koniec naciąć w dwóch miejscach ostrym nożem - pazurki - a cienki posmarować wodą i podkleić pod tułów po dwie sztuki z obu stron. Ostrym, szpiczastym nożykiem zrobić dwa nacięcia w główce i wetknąć w nie kawałki rodzynków albo suszonej żurawiny - wepchnąć dość głęboko żeby rosnące ciasto nie wypchnęło ich. Wierzch tułowia naciąć lekko na krzyż ostrym nożem - trzeba uważać żeby nie przeciąć całość aż do nadzienia. Całe żółwiki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C. Piec ok. 20-25 min.. Nie odkładałam żółwików do wyrośnięcia bo tułowia ładnie podrosły zanim dolepiłam wszystkie elementy....ale jeśli w domu nie jest dość ciepło i ciasto wolniej rośnie to można je na chwilę przykryć i odłożyć. Bułeczki są pyszne, nie za bardzo słodkie - można je zrobić z wytrawnym nadzieniem i wtedy dodać do ciasta tylko 1 łyżeczkę cukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sliwka 08.12.2015 20:47
Super przepis, smakowite;)))
SmacznaPyza 25.05.2013 20:29
oczywiście najbardziej podobały się dzieciakom :)
msmors 24.05.2013 16:55
bardzo fajny pomysł, wykonanie rewelacyjne
kaja1991 16.03.2012 14:40
sa cudowen":)
ben-ka 17.09.2011 22:20
Nie mogę się napatrzeć !!! chcę takie... można złożyć zamówienie,?za pobraniem oczywiście:)
ben-ka 17.09.2011 22:16
Normalnie brak słów ! wytrzeszczu oczu dostałam...ale zazdroszczę Ci takich zdolności,myślałam,że to z foremek.....5 z + to za mało!:)
eli_555 09.09.2011 22:59
ale mniamuśne
kochanyptysiu 02.09.2011 13:26
moja córka je pokocha;)
Misia90 29.08.2011 11:33
ekstra
Marysia 29.08.2011 11:12
super
Karolina69 29.08.2011 11:07
fajne
Barbara35 12.07.2011 20:53
Żółwiki robią wrażenie :)
goofy9 02.07.2011 18:51
kapitalne!!
Ewa104 29.06.2011 21:40
Ale bajeranckie! Kupuję patent i kiedyś wykorzystam by zaskoczyć gości.
Anna169Hosz 08.06.2011 09:29
Prześliczne.
misia53 02.06.2011 12:33
Muszę przyznać , że MISTRZOSTWO ŚWIATA te Twoje żółwiki !
agnieszka214 02.06.2011 07:42
pięknie wyglądają
SmacznaPyza 01.06.2011 10:59
agnieszko, na prawdę nie są takie trudne jakby mogło się wydawać!
agnieszka137 01.06.2011 10:50
Super! Mimo przepisu takie oryginalne żółwiki nie każdy zrobi, ale warto podjąć to wyzwanie sądzę.:)))
Iwusia 01.06.2011 00:43
wspaniałe :) Takiego żółwika to chciałabym mieć w domku i to nie jednego ;)
Agnieszka_B 30.05.2011 18:30
Cudne żółwiki.... Aż szkoda je jeść...
aginaa 30.05.2011 16:56
fantastyczne, az mam ochote na takiego zolwika :)
evita0007 30.05.2011 16:24
Faktycznie aż żal je zjeść sa takie piekne :-)
Jolanta40 30.05.2011 10:56
żółwiki są rewelacyjne !!
Nina7 30.05.2011 09:09
urocze!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak