Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bananowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1,5 szklanki
cukier 3/4 szklanki
jajko 4
ciepłej wody 8 łyżek
olej 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczk
budyń śmietankowy
masło 125 g
banan 2 szt.
ananas w puszce 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bananowy

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, masę. Powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto wlać do okrągłej formy i piec około 35 minut w temperaturze 170oC.

Krem: Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy z masłem na jednolitą masę.

Biszkopt dzielimy na połowę. Smarujemy kremem. Układamy plastry banana i przykrywamy ciastem. Wierzch znowu smarujemy kremem. Układamy kawałki ananasa i posypujemy kakao. Odstawiamy na godzinę do lodówki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 22.07.2011 22:00
Na pewno pyszny.
halina17 29.05.2011 20:34
smaczny torcik
suzana 29.05.2011 20:12
super
iziona 29.05.2011 20:08
Smakowity torcik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak