Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche- przygotowanie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka przenna 3,5 szklanki
cukier 1 szklanka
masło 1 kostka
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
śmietana 1-2 łyżeczki
żółtka jaj 5 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche- przygotowanie

Ilość składników do przygotowania kruchego ciasta można dowolnie zmniejszać lub zwiększać w zależności od tego, ile ciasta potrzebujemy. Czas pieczenia ciasta wynosi około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Istotne jest to, żeby wcześniej odpowiednio przygotować składniki. Dobrze będzie, jeśli będą schłodzone.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie cukier. Te składniki siekamy z masłem, następnie dodajemy żółtka jaj i śmietanę. Ciasto szybko zagniatamy. W miarę potrzeby możemy dodać więcej mąki. Do przygotowania ciasta kruchego możemy dodać także cukier waniliowy. Tak przygotowane ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce przed użyciem go. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę lub wykrawamy z niego ciasteczka, w zależności od tego, do czego chcemy użyć ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 13.01.2014 18:10
potrzebny przepis
BozenA 13.05.2012 11:24
mmm
BozenA 13.05.2012 11:24
mmm
RenataZ-et 02.04.2012 19:09
przepis, który zawsze sie przyda
Miki 13.03.2012 19:51
super
Iwusia 01.07.2010 00:26
Lubię robić ciasteczka z ciasta kruchego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak