Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto delicjowe

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 7 sztuk
mąka 20 dag
cukier 20 dag
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
masa
cukier 20 dag
żółtko jajek 4 sztuki
mąka 2 łyżki
mleko pół litra
DODATKOWO:
galaretka cytrynowa 2 sztuki
delicje pół kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto delicjowe

CIASTO: Białka ubić, dodać cukier. 3 żółtka rozmieszać z 2 łyżkami wody. Dodać do piany i na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem. Ciasto upiec w 180 st.
MASA: 35 ml mleka zagotować z cukrem. A w reszcie mleka wymieszać żółtka, mąkę, i wlać do gotującego się mleka. Gdy się zagotuje odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu.
Ciasto przekroić na pół. Dać na to trochę masy, na to dać biszkopty, wylać na to galaretkę z 1 opakowania. Poczekać aż stężeje, następnie na to dać masę, przykryć drugą częścią ciasta. Następnie posmarować masą i ozdobić nią mąki. Tak przygotowany placek zalać tężejącą galaretką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 24.04.2012 08:13
super
PaniMISIOWA 28.08.2011 08:58
apetyczne
tomek18 08.08.2011 21:25
super ciasto
KasiaK90 14.07.2011 09:17
pycha
Agnieszka_B 29.05.2011 14:34
Piękne ciasto, a przepis na pewno wypróbuję:)
Nina7 29.05.2011 11:17
pyszniutkie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak