Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami zasmażane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
woda ok 150 ml
jajko 1 sztuka
cebula 1 sztuka
grzybki suszone 10 sztuk
sól do smaku
oliwa 2 łyżki
kapusta kwaszona 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami zasmażane

Kapustę kwaszoną w miarę potrzeby przelać wodą, jeśli jest za kwaśna, następnie odsączyć ją i drobno pokroić. Grzybki suszone powinny moczyć się w wodzie, nawet przez całą noc. Osączone z wody grzybki należy delikatnie obgotować, gdy będą miękkie odsączyć i posiekać drobno. Cebulę obrać i drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć na niej cebulkę z kapustą i grzybami. Farsz doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Z mąki, wody, jajka i szczypty soli należy zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować, wykrawać z niego krążki, na każdy z krążków nakładać odrobinę farszu i sklejać pierogi. W garnku zagotować wodę, delikatnie ją posolić( można także dodać odrobinę oleju) i wkładać pierogi. Gdy pierogi wypłyną na powierzchnię należy je wyławiać łyżką cedzakową i odsączyć. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać na niej pierogi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.04.2013 21:56
bardzo takie lubię
Andzia1977
Andzia1977 05.12.2011 22:14
uwielbiam takie pierogi
Wacław 21.08.2011 20:30
smaczny obiadek !
Mirka-Ludomila 14.07.2011 08:44
piękne, muszą być bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak