Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
soczewica czerwona (połówki)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa warzywna z soczewicą, got na indyku

SKŁADNIKI:

mięso z indyka - u mnie udziec z kością o wadze 700g,
soczewica czerwona w polówkach - szklanka (o poj. 250ml),
cebula - 2 nieduże,
marchew - 4,
korzeń pietruszki - 2,
korzeń selera - wielkosci 2 pietruszek,
seler naciowy - 1-2 łodygi,
por,
czosnek - 2 ząbki,
sól, pieprz,
vegeta,
liść laurowy,
mielona kolendra.

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obrać, umyć i pokroić.Soczewicę wielokrotnie przepłukać aż woda będzie czysta i namoczyć na czas określony na opakowaniu (u mnie wystarczyło 20 minut). Mięso umyć, zalać zimna woda, zagotować i przyprawić. Gotować przez 45 minut, dodać pokrojone wcześniej warzywa warzywa: cebule, marchew, pietruszkę i selera. Zagotować, zebrać szum i gotować na wolnym ogniu do 10 minut, dodać soczewicę, liść laurowy oraz posiekany seler naciowy, gotować do miękkości wszystkich warzyw. W razie potrzeby dolać więcej wody. Na końcu dodać pora i czosnek, chwilkę gotować i ostatecznie doprawić do smaku.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojr63 29.03.2012 23:13
nigdy nie jadłam takiej zupy ale wygląda smakowicie
agnieszka189 19.10.2011 15:22
ZAłożę się, że jest bardzo smaczna, super zupka!
SmacznaPyza 30.05.2011 10:38
bardzo mi smakują zupy jarzynowe z soczewicą - jeśli ktoś nie próbował to zachęcam gorąco!
Misiek1 29.05.2011 11:20
bardzo smaczna zupa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak