Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna z
drożdże świeże
mleko

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ciasto cynamonowe w keksówce

SKŁADNIKI:

mąka pszenna - 380g + 7 łyżek,
drożdże świeże - 25g,
mleko - 80ml,
woda - 60ml,
jaja - 2,
cukier - 50g,
masło - 60g,
skórka z otartej całej cytryny,
cukier z wanilią - niepełna łyżeczka;
cukier - 1/2 szklanki (ok 100g),
cynamon - łyżka,
masło - 50g,
sok z cytryny - 5 łyżeczek,
maka do posypania stolnicy,
tłuszcz i mąka do formy keksowej

PRZYGOTOWANIE:

Najlepiej aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Masło rozpuścić w podgrzanym mleku, dodać zimną wodę i rozkruszone drożdże, dokładnie wymieszać, odstawić na kilka minut w cieple miejsce. 280g mąki przesiać z cukrami oraz drobno startą skórką z cytryny. Rozczyn wymieszać z mąką i jajami przy pomocy drewnianej łyżki. Dodać 90g mąki i mieszać do połączenia. Nie należy dodawać więcej mąki, bo zrobimy to później. Ciasto przykryć folią spożywczą i ścierką. Odstawić w cieple miejsce na 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto zagnieść z siedmioma łyżkami mąki, aby wyszło miękkie i elastyczne. W razie potrzeby doda nieco więcej maki lub mleka. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat i cienko rozwałkować na prostokąt. Masło podgrzać do rozpuszczenia i połączyć je z sokiem z cytryny. lekko przestudzić aby było letnie. Cynamon wymieszać z cukrem, można dodać nieco cukru waniliowego. Na ciecie rozsmarować masło z sokiem z cytryny na całej powierzchni, a następnie posypać cukrem z cynamonem. Zwinąć ciasno w rulon, zaczynaj ac od krótszego boku. Przekroić rulon wzdłuż na pól nie docinając jednak do końca jednej ze stron. Powstałe dwie części splatamy ostrożnie, ale ciasno ze sobą i zlepiamy końcami. Przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką keksówki. Odstawić z cieple miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 40 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy z formy po ostudzeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 12.12.2015 20:45
fajnie wyszło
Katarzyna/kate1980 23.06.2013 21:19
świetnie wygląda i ten cynamon
marika_4466 23.09.2012 11:36
wow! :D cynamon!!! piękne ciacho! :)
andzia123 21.05.2012 16:31
ale musi pachnieć:)
rjustysia 25.01.2012 11:46
Na takie ciasto a? chce si? zag?osowa? kilka razy! :)
tomek18 22.01.2012 08:46
lubię ciasta drożdżowe
anemon 15.12.2011 19:55
Pięknie Ci wyrosła. Lubię struclę w ten sposób zwijaną, muszę tak jak Ty, spróbować upiec w keksówce, bo ja zawsze tak luzem na dużej blaszce. To nadzienie cynamonowe też koniecznie muszę wypróbować, bo już czytając czuję, że jest pyszne.
dianix 23.11.2011 10:13
ale jak pieknie wyrośnięte, super, ja cynamonu nestety nie lubie
SmacznaPyza 30.05.2011 10:37
ależ musi pachnieć! uwielbiam dodatek cynamonu w wypiekach
Misiabe 28.05.2011 23:13
Super!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak