Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bliny wg Piotra

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
cukier 0,5 łyżeczki
ziemniaki 5 sszt średnich
jajko 2 szt
mąka 2 szklanki
sól 1 łyżeczki
olej do smażenia - wg potrzeby
drożdże świeże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bliny wg Piotra

Zrobić rozczyn z 1/2 szklanki letniego mleka i roztartych z cukrem drożdży . Do utartych ziemniaków dodać jajka , sól i szklankę mąki - zamieszać . Dodać rozczyn , resztę mleka i mąki i dokładnie wymieszać . Ciasto ma mieć gęstość dobrej , kwaśnej śmietany. Jeśli jest za rzadkie dosypać odrobinę mąki , jeśli za gęste dolać trochę mleka .Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( przykryć miskę lnianą ściereczką ). Gdy ciasto podwoi objętość ( po ok. 30 minutach ) zamieszać . Zostawić na ok . 1,5 godziny .
Na patelni rozgrzać olej ( mniej niż na placki ) - nakładać łyżką ( po 2-3 na blin ) porcje i smażyć na złoto z obu stron .
Podawać wg upodobania : śmietana , kawior, łosoś wędzony, sosy .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak