Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlet z czosnkiem i krewetkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 6 szt
krewetka koktajlowa 300 g
szpinak mrożony 1 szt
śmietana słodka 250 ml
mąka 1 łyżka
olej 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Omlet z czosnkiem i krewetkami

Szpinak blanszować, czyli obgotować w dużej ilości wrzącej wody około 4 min., odcedzić, posiekać lub zemleć. Przygotować beszamel: dodać łyżkę oleju , dodać mąkę i smażyć, a kiedy zasmażka zbieleje i spieni się wlać połowę śmietanki, dodać rozdrobniony szpinak, doprawić solą i czosnkiem. Podgrzewać do zgęstnienia. Jaja wbić do miseczki, wlać pozostałą śmietankę, doprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, ułożyć krewetki, po chwili przewrócić je na drugą stronę i wlać masę jajeczną. Smażyć pod pokrywą podważając brzegi omletu, aby płynna masa spływała pod spód. Kiedy wierzch jest już tylko lekko galaretowaty ułożyć na środku farsz ze szpinaku i złożyć omlet na pół. Jeszcze chwile podgrzewać.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania67 01.08.2011 09:40
świetne połączenie
Iwona45 02.06.2011 07:34
fajne
RenataZ-et 29.05.2011 22:32
pyszny omlet

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak