Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleon z truskawkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szklanki
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śmietana 18 proc 3 łyżki
żółtko jajek 2 szt
cukier 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
mleko 2 szklanki
mąka pszenna 1/4 szklanki
truskawki 30-40 dag
jajko 1 szt
smalec 3 (roztopiony)

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleon z truskawkami

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i osączyć. Trochę małych truskawek odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w plasterki.Płaską formę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników kończących się na śmietanie wyrobić na stolnicy takie ciasto jak na makaron,po czym podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na cienki placek wielkości formy i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Ostudzić. MASA;jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć. 1 i 1/2 szklanki mleka zagotować, pozostałe wymieszać z mąką i mieszając powoli wlać do gorącego mleka, znów je zagotować. Połączyć z utartymi jajkami i podgrzewać na parze nadal mieszając do uzyskania jednolitej masy. Placki przełożyć ciepłą masą i plasterkami truskawek. Wierzch też posmarować masą i udekorować odłożonymi truskawkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak