Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszkowiec Romana

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 15 dag
cukier 15 dag
jaja 3 szt
mąka pszenna 30 dag
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 6 łyżek
kakao 1 łyżka
płatki owsiane 4 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
gruszki 5 szt
sok jabłkowy 1/2 szklanki
Goździki całe Prymat
cukier puder
rum 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszkowiec Romana

Gruszki umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować sok jabłkowy z gożdzikami, włożyć gruszki, przykryć, po 3-4 minutach wyjąć i osączyć na sitku. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i w trakcie ucierania wbijać kolejno jajka. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do utartej masy. Dodać mleko, kakao, płatki owsiane, rum lub likier, cynamon, dokładnie wymieszać. Przygotowaną tortownicę wylepić większą częścią ciasta 2/3. Na nim ułożyć pokrojone gruszki i przykrć resztą ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lidia6 23.10.2011 21:06
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak