Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ponczoweic z pomarańczami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 100 gram
pomarańcze 2 szt.
jajko 6 szt.
cukier 375 gram
mąka 280 gram
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
śmietana 150 gram
dżem morelowy 1/2 szklanki
cukier puder 180 gram
rum 3 łyżki
truskawki świeże 500 gram
sól

Przepis i sposób przygotowania na: ponczoweic z pomarańczami

Masło rozpuść, odstaw do ostygnięcia. Pomarańcze sparz, zetrzyj z nich skórkę, z jednej wyciśnij sok. Jajka utrzyj z cukrem. Dokładnie je wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, skórka z pomarańczy, śmietaną i szczyptą soli. Na koniec dodaj masło. Masę wlej do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz 40 minut w temp. 150 stopni. Ciasto wyjmij z piekarnika. Dżem podgrzej z sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, rumem. Połową polewy polej ciasto i wstaw na minutę do gorącego piekarnika. Truskawki umyj, usuń szypułki, owoce pokrój. Wymieszaj z resztą polewy i obłóż nimi ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak