Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaki po francusku

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 5dag
mąka 5dag
wędzony boczek 15dag
cebula 1
koncentrat pomidorowy 1puszka
Goździki całe Prymat 2
czosnek ząbek
Liść laurowy suszony Prymat 1
koniak 3cl
natka pietruszki 3gałązki
tymianek łyżeczka
sól
pieprz
flaki wołowe 85dag parzone

Przepis i sposób przygotowania na: Flaki po francusku

Flaki umyć,gotować 15min w lekko osolonej wodzie,odcedzić ,przelać zimną wodą,osączyć i pokroić na cienkie paski.Boczek pokroić w kostkę,usmażyć na maśle na rumiano,oprószyć mąką i wymieszać.Dodać koncentrat pomidorowy i wino.Zamieszać i zagotować.Do sosu włożyć flaki .Cebule obrać,opłukać,wbić w nią gozdziki i dodać do flaków.Dołożyc czosnek,listek laurowy,tymianek,natkę pietruszki,sól i pieprz.Potrawę dusić pod przykryciem ,na małym ogniu 2godz.Przed podaniem wyjąć cebulę,czosnek,listek i natkę.Wlać koniak i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAŁGORZATA108 28.05.2011 16:29
Ale odmiana.
halina17 28.05.2011 13:05
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak