Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozór wołowy w szarym sosie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1pęczek
ozór wołowy 1
cebule 2
ziarna pieprzu 5
ziele angielskie 5ziaren
Liść laurowy suszony Prymat
mąka 3łyżki
masło 2łyżki
miód 2łyżki
migdały 6dag
rodzynki 6dag
sok z cytryny z 1
sól
pieprz
liście sałaty kilka

Przepis i sposób przygotowania na: Ozór wołowy w szarym sosie

Ozór wyszorować ,wykroić u nasady gruczoły,umyć,włożyć do wrzącej wody i gotować 5min.Wyjąć ,osączyć.Obraną włoszczyznę i cebulę zalać 2l wrzątku ,ugotować wywar.Do wywaru włożyć ozór ,posolić ,dodać ziarna angielskie ,pieprz,listek laurowy.Gotować aż ozór będzie miękki ,około 3godz.Wywar przecedzić.Mąkę zasmażyć masłem.Rumianą zasmażkę rozprowadzić 2szkl ostudzonego wywaru z ozora,dodać miód ,drobno zmielone gozdziki ,pieprz i przyprawę do piernika .Gotować 15min.Migdały obrać,drobno pokroic.Rodzynki namoczyć,osączyć.Rodzynki i migdały wsypać do sosu,wlać wino ,przyprawić solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.Wymieszać.Z ozora zdjąć skóre ,pokroić w ukośne plastry ,włożyć do sosu i chwilę pogotować.Ozór podawać ułożony na liściach sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak