Ozór wyszorować ,wykroić u nasady gruczoły,umyć,włożyć do wrzącej wody i gotować 5min.Wyjąć ,osączyć.Obraną włoszczyznę i cebulę zalać 2l wrzątku ,ugotować wywar.Do wywaru włożyć ozór ,posolić ,dodać ziarna angielskie ,pieprz,listek laurowy.Gotować aż ozór będzie miękki ,około 3godz.Wywar przecedzić.Mąkę zasmażyć masłem.Rumianą zasmażkę rozprowadzić 2szkl ostudzonego wywaru z ozora,dodać miód ,drobno zmielone gozdziki ,pieprz i przyprawę do piernika .Gotować 15min.Migdały obrać,drobno pokroic.Rodzynki namoczyć,osączyć.Rodzynki i migdały wsypać do sosu,wlać wino ,przyprawić solą ,pieprzem i sokiem z cytryny.Wymieszać.Z ozora zdjąć skóre ,pokroić w ukośne plastry ,włożyć do sosu i chwilę pogotować.Ozór podawać ułożony na liściach sałaty.