Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle po mojemu

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe
ziele angielskie
koper świeży
czosnek
Liść laurowy suszony Prymat
ocet 10 %
woda
sól
cukier
papryka czerwona
marchew

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle po mojemu

Ogórki obrać, pociąć wzdłużna 8 części (ja nie usuwam pestek). Do każdego słoika wrzucić szczyptę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego, mały kawałek liścia laurowego, kawałeczek papryki, 2-3 plasterki marchwi i po 2 ząbki czosnku. Słoiki wypełnić ogórkami. Między ogórki powtykać po 1/2 łodydze kopru (mogą też być baldachy z nasionami). Przygotować zalewę. W tym celu zagotować 4 szklanki wody, 1 szklankę octu, 3 łyżki cukru i 1 czubatą łyżkę soli.Gorącą zalewą zalać ogórki. W razie potrzeby przygotować więcej zalewy zachowując proporcje. Brzegi słoików wytrzeć do sucha, zakręcić. Pasteryzować nie dłużej niż 2-3 minuty. Przechowywać w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 10.01.2014 09:58
na pewno są smaczne
IlonaAlbertos 20.07.2013 22:24
Robię podobne. Każdemu smakują.
bbeeaa 04.11.2011 11:01
podobnie je robię ;) polecam
szyba 28.05.2011 10:15
smakowite

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak