Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kiełbasa

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe-mieszane 4 kg
czosnek duży 1 główka
bulion wieprzowy 1 litr
sól 4 łyżki
ziele angielskie 20 ziaren
jelita cienkie według uznania
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 10 dag
boczek 2 tłusty

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kiełbasa

Boczek i połowę mięsa skręcić. (najlepiej na dużych oczkach ) drugą część mięsa pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać sól, pieprz, posiekany czosnek oraz rozgniecione ziele angielskie. Dokładnie wymieszać, odstawić na 12 godz. Po tym czasie dolać bulion, wyrobić gładką masę. Jeśli trzeba doprawić mięso do smaku. Napełnić oczyszczone jelita, formując pętka. Kiełbasę uwędzić lub tylko sparzyć. Przechowywać zamrożone. Potrzeba około 5 metrów jelit.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 10.02.2014 15:32
Domowa kiełbaska hmmm.
bietka 09.05.2013 18:12
wygląda pysznie :)
sylwia / sytofala 29.09.2011 21:27
swojska jest najlepsza , pyszności
Anna169Hosz 14.06.2011 12:55
Właśnie jestem na etapie robienia kiełbasy...na pewno wypróbuję Twój przepis:)
iziona 28.05.2011 08:29
Jeśli robię większą ilość kiełbasy to używam nakładki ,ale jak mniej to naciągam jelita na rękaw cukierniczy i napełnia się tak samo .
Beatris 28.05.2011 08:11
Jak napełniasz te jelita, masz specjalną nakładkę na maszynkę do mielenia mięsa?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak