Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka
włoszczyzna
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinkowa z mięsem i chrzanową nutką

składniki: 2 golonki z indyka, bez skóry
pęczek młodej włoszczyzny
pęczek botwinki
1 łyżeczka suszonego lubczyku
4 ziemniaki
1/2 pęczka koperku
150 ml jogurtu naturalnego, użyłam greckiego
3 łyżki startego chrzanu
2-3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego w płynie
1-2 łyżki soku z cytryny
do smaku: sól, pieprz mielony, cukier

sposób przygotowania: Golonki umyć, włożyć do garnka. Zalać zimną wodą tylko tyle żeby były przykryte i gotować ok.20-30 min.. Botwinkę dokładnie wypłukać, osączyć. Oddzielić kilka najładniejszych młodych listków z łodyżkami a resztę drobno pokroić - jeśli buraczki są już większe to lepiej zetrzeć je na tarce jarzynowej. Włoszczyznę oczyścić dokładnie, dołożyć do podgotowanego mięsa, dosypać lubczyk i gotować dalej na malutkim ogniu następne 20-30 min.. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Gdy mięso będzie miękkie przecedzić całość a do czystego wywaru dodać ziemniaki. Gotować 5 min. a następnie dorzucić posiekaną botwinkę - gotować razem 5 min.. Zestawić zupę z ognia, dolać roztrzepany z odrobiną soli jogurt, chrzan, sok z cytryny i koncentrat barszczu. Dosypać obrane od kości i porozrywane na kawałeczki mięso oraz koperek, wymieszać. Doprawić do smaku solą, odrobinką cukru i pieprzem. Podawać na ciepło posypując posiekaną resztą botwinki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

magdziorka6 10.06.2012 08:24
tęsknie za taką zupką,moja babcia robiła najleprzą
bartek8585 14.05.2012 21:02
wygląda znakomicie.
bartek8585 14.05.2012 21:02
wygląda znakomicie.
andzia123 03.03.2012 09:26
aż mam ochotę ją zjeść::
Misia90 30.08.2011 22:25
ekstra
Marysia 30.08.2011 22:16
super
Karolina69 30.08.2011 21:53
fajne
Goya 24.06.2011 10:10
pycha
SmacznaPyza 05.06.2011 11:13
Agnieszko, buraki i botwinka przy gotowaniu tracą kolor, ale ja na koniec dodaję trochę koncentratu - takie małe oszustwo, ale zupa bardzo zyskuje na wyglądzie :-)
Agnieszka_B 04.06.2011 22:24
Ale piękny kolor! Moja botwinka nie wygląda tak apetycznie...
suzana 27.05.2011 11:39
super
ewasylwia 27.05.2011 11:36
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak