Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet z zająca

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek 200 g
wątroba wieprzowa 200 g
jaja 3 szt
bułki czerstwe 2 szt
cebula 50 g
słonina 100 g
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
podroby 200 z zająca

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet z zająca

Oczyszczony przód zająca,boczek,pokrajaną cebulę dusić z dodatkiem liścia laurowego i kilku ziarenek pieprzu do miękkości.Pod koniec duszenia dodać podrobów i wątroby.Po ostudzeniu mięso obrać z kości i pokrajać.Bułki namoczyć w wywarze a następnie odcisnąć.Mięso zająca z boczkiem,wątrobą i podrobami oraz bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę 2-3razy.Do masy dodać jaja,soli,pieprzu,gałki muszkatołowej i dokładnie wymieszać rozrzedzając nieco wywarem(w razie potrzeby).Brytfannę wysmarować tłuszczem,posypać bułką tartą i wyłożyć dekoracyjnie w paski słoniną.Brytfannę napełnić masą(pozostawiajac ok.5cm wolnego miejsca od góry,aby w czasie pieczenia masa nie wylała się na zewnątrz)i wstawić do gorącego piekarnika do zapieczenia.Czas pieczenia wynosi 35-40minut licząc na każdy kilogram pasztetu.Upieczony pasztet po wystudzeniu należy pokrajać w plastry i ułożyć na półmisku ozdobionym liśćmi sałaty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 02.05.2012 08:47
fajny tylko gdzi ezłapac zająca

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak