Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krucho - drożdżowe rogaliki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 40 dag
masła 15 dag
drożdży 5 dag
cukru 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
białko 1 szt
cukry waniliowe 2 szt
marmolada

Przepis i sposób przygotowania na: Krucho - drożdżowe rogaliki

Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Połączyć wszystkie składniki . Szybko zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkować na prostokąt grubości ok, 0,5 cm. Pokroić na pasy szerokie na 10-12 cm. A te na trójkąty. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę powideł i zwinąć zaczynając od podstawy rogalika. Blachę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia i układać rzędami rogaliki zachowując odstęp. Zostawić na 15-20 min do wyrośnięcia. Posmarować pozostałym białkiem. Piec do zarumienienia się w temp. 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.07.2015 21:23
Pyszna słodkość.
Wiesława1 12.10.2012 10:35
super
Katarzyna74 24.10.2011 08:08
zjadło by się
Katarzyna74 24.10.2011 08:08
wygląda pysznie
iknkirke 06.07.2011 15:33
pycha
ZEWA 03.07.2011 10:32
pyszne rogaliki
smakowita 29.06.2011 10:38
smaczne rogaliki
Yvonne 27.05.2011 11:18
niesamowicie kuszące :)
SmacznaPyza 27.05.2011 09:39
rogaliki - pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak