Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie brioszki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mleko 100 ml
cukier 50 g
mąka 400 g
sól 1/2 łyżeczki
jajko 3 sztuki
masło 150 g
cukier do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie brioszki

Drożdże zalać mlekiem i zasypać cukrem- rozbełtać razem i zostawić na 15 minut.
Jajka wbić do miseczki i dokładnie roztrzepać widelcem.
Do drożdży dosypać mąkę, sól i wlać jajka (zostawić troszkę do posmarowania bułeczek). Wymieszać, łącząc wszystkie składniki- jak masa będzie jednolita dodawać po kawałku pokrojonego w kostkę masła i przez cały czas wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać do momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki- ok. 10 minut. Gotowe ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przygotować formę muffinkową- do każdego wgłębienia włożyć papilotkę.
Ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Z każdej części oderwać mały kawałek ciasta i uformować w dłoniach niewielką kulkę, a z reszty ulepić większą kulkę. Wkładać większe kulki do papilotek, robić palcem dziurkę w każdej z nich i do wgłębień włożyć mniejszą kulkę. Uformowane bułeczki zostawić na pół godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować zostawionym, roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut- bułeczki powinny się pięknie zarumienić.

Upieczone brioszki łamać lub przekrajać i podawać z ulubionym dżemem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 07.11.2011 11:30
super
Sylwia56
Sylwia56 13.06.2011 23:06
super
novita26 28.05.2011 07:39
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak