Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort migdałowy z gruszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 niecała szklanka
mielone migdały 100 gram
cukier puder 1 niecała szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jajko 5 szt.
śmietana kremówka 500 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 100 gram
kompot z gruszek 60 ml
konfitura wiśniowa 2 łyżki
tłuszcz do formy
gruszki w zalewie 500 gram
płatki migdałowe 50 prazone

Przepis i sposób przygotowania na: tort migdałowy z gruszkami

Biszkopt: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z cukrem, dodaj mąkę, migdały,l delikatnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 21 cm. Piecz ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Żelatynę namocz w zimnym kompocie. Gdy napęcznieje podgrzej, aby żelatyna się rozpuściła, ostudź. Śmietankę ubij z cukrem, pod koniec ubijania wlewaj delikatnie żelatynę, ubijając.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 2 płaty. Spód ciasta posmaruj konfiturą, a następnie 1/2 masy śmietanowej.
Na śmietanie ułóż ćwiartki gruszek i przykryj drugim płatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą masy. Boki obklej migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rogalik 03.10.2011 23:10
super
Patrycja33 28.05.2011 17:14
oj jeszcze nigdy takiego nie jadłam fajnie by było jakby ktoś mi takiego upiekł na urodziny
irenka 28.05.2011 11:32
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak