Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gorczyca - Łoboda

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 100 g
cebula 1 szt
szczypiorek garść
sól
pieprz
mleko 1,5 szkl
śmietana 450 ml
mąka 2 łyżki
koperek
Gorczyca biała cała Prymat 10 młoda
jajko ugotowane na twardo

Przepis i sposób przygotowania na: Gorczyca - Łoboda

Gorczycę wypłukać w 2-3 wodach i wrzucić na wrzątek. Pogotować ok 5 min i odcedzić.
Włożyć do garnka i pociąć nożem lub jak ja to robię (dwoma nożami skierowanymi do siebie ostrzami tnę jak nożycami)
Podlać mlekiem i wstawić na wolny ogień. W tym czasie skroić słoninkę i wytopić na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę i przyrumienić.
Dodać tłuszcz ze skwarkami i cebulą do gorczycy dodać też posiekany szczypiorek i gotować ok 10 min od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i doprawić do smaku.
Posypać koperkiem, podawać z jajkiem na twardo i pieczywem

Potrawa pochodzi z dawnej kuchni pod Lubelskich wiosek kiedy była bieda a gorczyca jest po prostu chwastem dostępnym wszędzie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karmel 06.03.2012 19:39
smaczne
joanna77 05.03.2012 13:56
wyśmienite
kotlet 10.06.2011 23:28
ślicznie wyglada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak