Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 6 sztuk
cukier 300 gram
sok z cytryny 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

KREM CYTRYNOWY:
sok z cytryny 1 szk.
skórka otarta z cytryn 3 szt.
jajka 2 szt.
żółtka 2 szt.
cukier 250 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
masło 1 łyżeczka

śmietana kremówka ½ l
cukier puder 1 łyżka
truskawki ½ kg

BEZOWY SPÓD: do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywno, pod koniec partiami dodaję cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaję sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijam, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Przesianą przez gęste sitko mąkę ziemniaczaną mieszam z pianą na najwolniejszych obrotach miksera.

Na papierze do pieczenia układam dno tortownicy o średnicy 23 cm i patyczkiem do szaszłyków odciskam jego kształt. Na to wykładam ubitą pianę i wstawiam do nagrzanego do 180*C piekarnika i piekę 5 minut. Następnie zmniejszam temperaturę do 150*C i piekę 10 minut, po tym czasie zmniejszam temperaturę do 120*C i piekę jeszcze kolejne 90 minut.

KREM CYTRYNOWY – LEMON CURD: sok, jajka, żółtka i cukier dokładnie mieszam w rondelku, zagotowuję i ciągle mieszając gotuję 2 minuty. Następnie dodaję masło i skórkę otartą z 3 cytryn i gotuję kolejne 2 minuty. Zdejmuję z palnika i miksuję blenderem na idealnie gładki krem. Niewykorzystany krem przekładam do słoiczków i wystudzony przechowuję w lodówce około 7 dni.

Na wystudzonym bezowym spodzie rozsmarowuję 3 łyżki kremu cytrynowego, można oczywiście więcej, w zależności od upodobań, na to wykładam ubitą z cukrem pudrem na sztywno bitą śmietanę i pokrojone na kawałki truskawki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 24.12.2012 08:23
robi wrażenie, cytrynowy krem i truskawki ożywiają bezę
dianix 20.11.2012 20:31
zdjecie na 6
anemon 04.11.2012 10:44
W takim razie czekam na efekty Twojego pieczenia.
barbara11561 04.11.2012 09:20
co za wyczucie czasu,właśnie piecze mi się w piekarniku wspaniała Pawłowa, a w tej chwili trafiłam u Ciebie na ten sam przepis,mój efekt pokażę później:)pysznie wygląda:)
czekoladka_m 21.06.2012 15:38
o rety normalnie cudo!!!
anemon 09.05.2012 22:21
Dziękuję Wam i polecam.
Agiatis 08.05.2012 22:38
Uwielbiam wszystko co ma bezy;) a twój torcik jest przepiękny!
cooleczka 05.02.2012 21:17
az się buzia uśmiecha
Jastinka 12.01.2012 09:27
świetne
IZABELA29 15.11.2011 08:35
słodziutki przepisik
Grazyna0211 17.10.2011 11:25
śliczny i pyszny super!
anemon 06.10.2011 08:01
No właśnie, jak tu przetrwać zimę bez truskawek?
misia53 05.10.2011 18:42
znów naszłam na ten torcik i tak się rozmarzyłam ,,,,ach kiedy znów będą truskawki...? Chętnie bym jeszcze zagłosowała
ben-ka 05.10.2011 09:41
To musi być pyszne! ja bezy uwielbiam:)
iziona 24.08.2011 07:33
Cudnie wyglada i tak mnie od samego rana kusi.
Iwona51
Iwona51 18.06.2011 13:17
pycha
misia53 16.06.2011 12:39
fantastyczny
anemon 14.06.2011 06:27
MARTA S, wystarczy zawsze tak robię i jest dobrze. Ponoć można całkiem bez masła.
MAR3STA 13.06.2011 22:43
świetny pomysł, a do kremu cytrynowego wystarczy 1 łyżeczka masła?
banditka 13.06.2011 14:01
cudo :)
Magdalena1110 05.06.2011 09:41
pycha
Ewelina38 03.06.2011 18:38
baaaaaardzo apetyczny
caroline1983 28.05.2011 13:11
Uwielbiam bezy w kazdej postaci :)
agnieszka137 27.05.2011 09:17
jaka rozkosz... dla podniebienia:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak