Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek Jagodowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 50 g
mleko 1 szklanka
cukier 2/3 szklanki
mąka 1 i 1/2 szklani
masło 150 g
jagody 500 g
mąka 3 szklanki
cukier 0,5 szklanki
żółtko jajek 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Placek Jagodowy

Wkrusz do miski drożdże, połącz ze szklanka mleka, 1 łyżką cukru i 5 łyżkami mąki. Odstaw do wyrośnięcia. Wymieszaj 1, 5 szkl. mąki z 150g masła oraz 2/3 szkl. cukru. Zagnieć kruszonkę. Schłódź. Do wyrośniętego rozczynu dodaj 3 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru i żółtka. Wyrób ciasto, dolewając 100 g stopionego masło. Odstaw do wyrośnięcia. Rozwałkuj placek, przełóż na blachę. Jagody oprósz mąką. Rozłóż na placku, posyp kruszonką. Piecz 45min w 180*C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak