Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser Bogdana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 1 kostka
cukier puder 2 szkl
jaja 4 szt
mleko chude 1 szkl
Żelatyna wieprzowa Prymat 2-3 łyżki
kakao 1 łyżka
galaretka owocowa 1 szt
rodzynki do smaku
cukier wanilinowy 1 szt
banan 1 szt
orzechy posiekane 3 łyżki
alkohol 1 kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: Deser Bogdana

Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem.
Ciągle ucierając, dodawać stopniowo żółtka i wanilię.
Rozpuścić żelatynę w szklance gorącego (ale nie wrzącego) mleka, schłodzić i powoli wlewać do masy, nie przerywając ucierania.
Dodać ubitą na sztywno pianę z białek, rodzynki i do wyboru: zmiksowanego banana - jeśli wybraliśmy wariant bananowy- lub alkohol (wlewając go po kilka kropli) - jeśli wolimy wariant z alkoholem.
Wymieszać.
Żeby przyrządzić deser o smaku orzechowym, najpierw trzeba utrzeć zmielone orzechy z częścią cukru, a następnie, wciąż ucierając, dodać miękkie masło, resztę cukru i inne składniki w podanej wyżej kolejności.
Połowę masy (bananowej, z alkoholem lub orzechowej) umieścić w wysmarowanej masłem tortownicy, tak aby przykryła dno i przylgnęła do ścianek, a drugą połowę wymieszać dokładnie i szybko (bo masa może już zacząć gęstnieć) z kakao.
Wyłożyć tę warstwę na poprzednią.
Na wierzchu można ułożyć dowolne owoce (tylko nie kiwi, bo rozpuszczą galaretkę!) i zalać galaretką przyrządzoną według przepisu na opakowaniu.
Wstawić do lodówki, żeby zastygła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak