Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka wg Babcigramolki :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1/2 kg ugotowanych ziemniaków
mąka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka wg Babcigramolki :

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, lekko posolić .Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Wielkość kopytek zależy od upodobania – jedni wolą bardzo drobne drudzy duże . Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną .z 1 łyżką oleju. Można podawać na świeżo lub podsmażać po ostudzeniu na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 27.04.2012 11:10
lubię
AGNIESZKA144 29.09.2011 20:14
super
Goya 29.08.2011 12:43
mniam
kasiurek 23.08.2010 19:17
pychota:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak