Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bomba czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana kremówka 40 dag
czekolada gorzka 20 dag
cukier 10 dag
orzechy posiekane 10 dag
Biszkopt 1 szt
rum 5 łyżek
cukier puder szczypta
kakao szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bomba czekoladowa

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwie połowy.
Za pomocą okrągłej formy wyciąć z jednej części biszkoptu koło, a drugą pokroić na paski szerokości 1 cm.
Okrągłą formę lub miskę pojemności 1,5 litra wyłożyć przezroczystą folią.
Ułożyć w niej ciasno paski ciasta jasną stroną do góry, nasączyć 3 łyżkami rumu i odstawić w chłodne miejsce.
30 dag śmietanki podgrzać i rozpuścić w niej 15 dag czekolady.
Zostawić na 20 min w chłodnym miejscu, a następnie lekko ubić.
Posmarować równomiernie paski ciasta i odstawić w chłodne miejsce.
Resztę śmietanki ubić na sztywno z cukrem, dodać orzechy i resztę czekolady.
Zmieszać krem z resztą rumu i napełnić formę.
Wyrówna powierzchnię i obciąć wystające ponad krem części biszkoptu.
Przykryć przygotowanym kołem ciasta, owinąć folią i zamrażać ok. 4-5 godzin.
Wyłożyć na talerz, usunąć folię i posypać najpierw cukrem pudrem, a potem kakao.
Pokroić na kawałki i podawać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak