Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Banany w kawie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kakao 1 łyżeczka
cynamon 0,5 łyżeczki
miód 4 łyżki
orzechy posiekane 1,5 łyżki
banan 6 szt
kawa 4 (mielona)

Przepis i sposób przygotowania na: Banany w kawie

Kawę , kakao i cynamon zalać szklanką wrzątku, przykryć i odstawić na 3 min. Następnie przecedzić, dodać miód i zagotować.
Banany umyć, obrać, przekroić wzdłuż, ułożyć ciasno w żaroodpornym naczyniu i polać syropem kawowym.
Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180° C.
W połowie pieczenia obrócić banany na drugą stronę.
Następnie łyżką cedzakową wyjąć je, ułożyć na półmisku i ostudzić.
Syrop kawowy przelać do rondelka i odparować do 1/3 objętości, aby stał się gęsty i ciągnący.
Banany polać resztą syropu, przybrać bitą śmietaną i posypać orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak