Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paj ryżowy z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 120ml
ryż długoziarnisty 15dag
wanilia laska
jajko 2
cukier 6dag
jabłka 45dag
smietana kremowa 150ml
cukier waniliowy 1op
sól
mięta kilka listków
orzechy laskowe 1łyżka
posiekane pistacje 1łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Paj ryżowy z jabłkami

Ryż gotować 5min w 200ml osolonej wody.Dodać mleko ,rdzeń wanilii i gotować 15min.Jajka rozmącić ,wymieszać z 4dag cukru i dodać do ryżu.Jabłka obrać ,każde pokroić na 4 części ,po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w ósemki.Do tortownicy wlać 2łyżki wody i rozpuścić w niej pozostały cukier.Włożyć jabłka i przykryć je ryżem.Formę wstawić do piekarnika i piec 45min w temp.220C. na złocistobrązowy kolor .Paj wyłożyć na talerz .Śmietanę ubić z cukrem waniliowym ,rozłożyć na cieście ,posypać pistacjami i orzechami laskowymi.Ozdobić listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak