Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kalafior po hindusku

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalafior 1 szt
mąka 1 szklanka
olej 1,5 łyżki
tłuszcz 150 gram
piwo jasne 3/4 szklanki
jajko 2 szt
sól
cukier
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: kalafior po hindusku

Kalafior oczyszczamy i płuczemy w zakwaszonej octem wodzie,następnie wkładamy do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i gotujemy na półmiękko,po ugotowaniu wyjmujemy i dzielimy na cząstki.Mąkę mieszamy z żółtkami wlewamy powoli piwo i olej i roztrzepujemy trzepaczką,następnie dodajemy ubitą z białek pianę sól i curry.Kalafior maczamy w cieście i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna146 23.06.2011 15:16
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak