Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z żółciaka siarkowego

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółciak siarkowy
marchewka
cebula
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z żółciaka siarkowego

składniki: 2 szkl. ugotowanego i zmielonego żółciaka siarkowego
4 czubate łyżki masła
2 duże cebule
0,5 - 1 pęczek młodej marchewki - po posiekaniu albo starciu 1 szkl.
10 łyżek bułki tartej
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. świeżej, posiekanej zieleniny (koperek i natka pietruszki)
5 ząbków czosnku
2 łyżeczki suszonych, mielonych pomidorów
2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
1 czubata łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 jajka surowe
3 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka oliwy

sposób przygotowania: Żółciak to taki grzyb, który rośnie właśnie teraz, wiosną! można go wykorzystać na świeżo albo zamrozić na zapas. Świeżego, młodego i soczystego żółciaka umyłam, pokroiłam w plastry ok. 1 cm i wrzuciłam do wrzątku - gotowałam 10 min. po czym odcedziłam a gdy ostygł odcisnęłam a nadmiaru wody. Zmieliłam go w maszynce do mięsa i odmierzyłam 2 szkl. ubitej masy. Cebule, czosnek i marchewkę oczyściłam, pokroiłam na mniejsze kawałki - marchewkę można zetrzeć na tarce jarzynowej. W rondlu roztopiłam masło i podsmażyłam rozdrobnione warzywa a gdy zmiękły przestudziłam i zmieliłam tak jak grzyba. Obie masy przełożyłam do miski. Dodałam bułkę tartą, zieleninę, mleko, żółtka 2 jaj i wszystkie sypkie przyprawy - dobrze wyrobiłam tak jak masę na pasztet mięsny. Z dwóch białek ubiłam sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie wmieszałam ją do masy. Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i nałożyłam połowę masy. Wzdłuż położyłam 3 jajka ugotowane na twardo i przykryłam resztą masy. Wierzch wygładziłam i posmarowałam oliwą. Pasztet wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piekłam 1 godzinę. Po upieczeniu wystudziłam przez noc. Podałam krojąc w grube plastry z dodatkiem sosów jogurtowych - koperkowego, żurawinowego i chrzanowego. Doskonale smakuje również na gorąco, ale nie od razu po upieczeniu tylko podgrzany następnego dnia.

I jeszcze powiem, że zdjęcie grzyba dodaję specjalnie - proszę nie zgłaszać naruszenie - niewiele osób wie jak on wygląda, i że w ogóle jest jadalny ...

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 26.10.2015 09:49
super pasztet
dwa pokoje z kuchnią 31.05.2015 11:42
a jednak flaki nie sa trujace, a tego grzyba zeby zjesc trzeba najpierw wstepnie odpowiednio go obrobic. Wystarczylaby krotka wzmianka w przepisie na ten temat i watpliwosci bylyby rozwiane. Prosze zwrocic uwage, ze jednak nie wszyscy sa tak dobrze poinformowani jak obchodzic sie z grzybami
goofy9 06.05.2014 15:44
super przepis, ciekawią mnie jeszcze te grzyby i się zastanawiam czy w moim rejonie takie rosną, sprawdzę ich inną nazwę.
SmacznaPyza 16.07.2013 19:33
nikt Cię nie częstuje :) nazwa "flaki" też nie jest zachęcająca a jednak to może być bardzo smakowite danie
Smaczna_B 15.07.2013 20:20
już sama nazwa zniechęca do spożycia tej potrawy!
SmacznaPyza 15.05.2013 11:08
Joanna, żółciaki powinny pojawić się lada chwila i nie można pomylić ich z żadnymi innymi grzybami
aisza1 07.05.2013 07:34
bardzo ciekawy przepis
Anna133 26.09.2012 08:07
ale anzwa grzyba bardzo mi nie znana
Misia90 30.08.2011 22:28
ekstra
Marysia 30.08.2011 22:18
super
Karolina69 30.08.2011 21:55
fajne
ben-ka 25.06.2011 09:36
Pasztet wygląda na bardzo dobry ale....ja takich grzybków nie zbieram.......
barbara11561 07.06.2011 09:34
Bardzo pyszne:)
evita0007 04.06.2011 20:38
jak już mówiłam ten pasztet musi być wspaniały bo uwielbiam grzybki mniam :-)
Misiek1 26.05.2011 21:40
bardzo apetycznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak