Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach z Garnka rzymskiego :

Żeberka w cebuli i suszonych śliwkach z Garnka rzymskiego :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 75 dag żeberek ( paski )

  • 4 cebule

  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek )

  • 1 łyzka sosu sojowego

  • 1 łyżka majeranku

  • łyżeczki mielonej, słodkiej papryki

  • łyżeczki mielonego pieprzu

  • szklanki wody

  • olej

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Garnek ( razem z pokrywką ) zalać wodą tak by całkowicie był zakryty i moczyć 15 minut. Wyjąć z wody .Żeberka przekroić na 3-4 kawałki. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na rumiano z obu stron . Cebulę pokroić w cienkie piórka , a śliwki przekroić na połówki. Do garnka włożyć połowę cebuli i śliwek . Na to ułożyć żeberka. Na patelnię wlać wodę i ogrzewać do rozpuszczenia pozostałości ze smażenia. Wlać do garnka. Dodać resztę cebuli i śliwek. Posypać majerankiem , papryką i pieprzem . Skropić sosem sojowym.
Wstawić garnek do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 100 stopni. Gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 180 stopni. I znów gdy osiągnie ten poziom zwiększyć na 230 stopni i piec 1godzinę 15 minut .Spróbować sos – jeśli trzeba doprawić do smaku .
Po wyjęciu mięsa i ostudzeniu garnka zalać go ponownie wodą na 15 minut. Wypłukać i umyć miękką myjką w ciepłej wodzie bez użycia detergentów . Osuszyć.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Granita

15.05.2014 12:36
ciekawie,oryginalnie, więc na pewno smacznie

plocia

09.04.2013 23:23
Ale bym zjadła, sama bym je wpałaszowała hahha

PaniMISIOWA

13.10.2011 11:02
ale apetyczne!

magical66

24.06.2011 22:59
takie żeberka to na medal...

Gosia311

15.05.2011 20:39
ciekawy przepis

Gosia32

05.05.2011 17:44
wygląda apetycznie;]

Mariposas

22.01.2011 10:59
wygląda smakowicie

noculos

01.07.2010 12:25
ciekawe...

bernika

20.06.2010 19:52
apetyczne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat