Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowo - malinowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
otręby owsiane 4 łyżki
otręby pszenne 1 łyżka
otręby żytnie 1 łyżka
jajko 2 szt
słodzik w proszku 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 szczypta
Krem:
mleko odtłuszczone 250 ml
mazeina 1 łyżka
słodzik w proszku 1 łyżka
barwnik spożywczy 1 czerwony
jogurt naturalny 3 odtłuszczony
kakao 1 (odtłuszczone)
mleko w proszku 3 (odtłuszczone)
serek homogenizowany 250 (lekki)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - malinowe

Ciasto: Żółtka ubić ze słodzikiem do białości, nie przerywając ubijania dodawać kolejno: zmielone otręby, jogurt, proszek do pieczenia, kakao i mleko w proszku. Na końcu łyżką wmieszać do ciasta ubite na sztywną piane białka. Rozsmarować ciasto na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut. Ostudzić, przekroić na 2 połowy.

Krem: z mleka odlać 0,5 szklanki, rozmieszać w niej słodzik i mazeinę. Resztę mleka zagotować, wlać rozrobiony proszek i ciągle mieszając gotować do zgęstnienia. Przestudzić. Do serka dodawać po łyżce ciepły budyń, cały czas miksując. Na końcu dodać aromat i barwnik. Miksować do połączenia składników. Krem rozsmarować na 1 połowie ciasta, przykryć druga połową. Wierzch również posmarować kremem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 06.05.2013 09:44
co to ta mazeina?
adam1f 11.01.2012 23:25
dobre
Gosia40 26.05.2011 21:47
piękne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak