Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt truskawkowy z kremem waniliowym (Dukanowy)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
otręby owsiane 4 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki
jajko 3 szt
słodzik w proszku 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
mleko odtłuszczone 0,5 litra
mazeina 2 łyżki
słodzik w proszku 1 łyżka
aromat waniliowy - do smaku
do nasączenia
barwnik spożywczy 1 czerwony
herbata 1/4 szklanki
jogurt naturalny 3 odtłuszczony
mleko w proszku 1/3 (odtłuszczone)
serek homogenizowany 160 (lekki)

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt truskawkowy z kremem waniliowym (Dukanowy)

Ciasto: żółtka utrzeć ze słodzikiem do białości, nie przerywając miksowania dodawać kolejno: zmielone otręby, jogurt, mleko w proszku, proszek do pieczenia, barwnik i aromat. Miksować wszystko przez 2 minuty. Na końcu łyżką należy wmieszać do ciasta ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem dużej blasze, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 - 15 minut.
Krem: Z mleka odlać 0,5 szklanki - rozmieszać w niej mazeinę i słodzik. Resztę mleka zagotować, do wrzącego wlać mieszankę i gotować przez 2 - 3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przestudzić. Ciepły budyń zmiksować z serkiem oraz aromatem.
Ciasto przekroić na pół. Każdą połowę nasączyć herbatą. Krem podzielić na 2 części. Jedną rozsmarować na połówce ciasta, przykryć pozostałym ciastem, wierzch posmarować kremem. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak