Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z watróbki drobiowej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 1 kg
podudzia z kurczaka 3 szt
cebula 1 szt
pieczarka 1 szt
marchewka 2 szt
jajko 2 szt
wywar z gotowania wątróbki 100 ml
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat 1 łyżka
sól - do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat - do smaku
suszone papryczki chilli - do smaku
Chili pieprz cayenne mielone Prymat - do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z watróbki drobiowej

Zagotować wodę z papryczkami chilli, liściem, zielem i pieprzem ziarnistym. Do wrzącej włożyć podudzia, marchewkę i cebulę. Gotować do momentu, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przecedzić. Do wywaru włożyć opłukaną wątróbkę i pieczarkę, gotować 5 minut. Z podudzi obrać mięso – zmielić na najgrubszym sicie. Wątróbkę, pieczarkę oraz cebulę zmielić na najdrobniejszym sicie. Do miski z mięsem i wątróbką wbić jajka, wlać wywar, dodać pozostałe przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Przełożyć do foremki, wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec 60 minut w temperaturze 175 stopni. Marchewki zużyć do sałatki lub po prostu zjeść :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak