Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z wiśniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
wiśnie bez pestek 1 i 1/2 szklanki
sok z cytryny 1 mała sztuka
sól
pieprz
oliwa
wino czerwone 1 i 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z wiśniami

Kaczkę dokładnie umyć,osuszyć i podzielić na części.Kawałki mięsa natrzeć sokiem z cytryny i przyprawami,zawinąć w folie i wstawić do lodówki na1 godzinę.Na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso na złoty kolor , przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać połowę wina , przykryć pokrywą i piec tak długo aż mięsko będzie miękkie w 180 stopniach .W czasie pieczenia mięso kilka razy przewrócić na drugą stronę.Wiśnie przełożyć do garnka, wlać resztę wina i ugotować (jeśli mamy mrożone), a jeżeli mamy ze słoika to wystarczy chwilę gotować aż wino odparuje.Sos z upieczonej kaczki wlać do wiśni, zagotować i zagęścić mączką ziemniaczana wymieszaną z wodą.Kaczkę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 20.08.2012 20:58
z wiśniami nie próbowałam
PaniMISIOWA 11.08.2012 12:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak