Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krokiety kopertowe z kurczakowym farszem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 2 szt
kostka rosołowa 1 szt
kiełbasa podwędzona 3 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
jajko 3 do panierowania
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia
naleśniki 6 szt
grzyby suszone 1 garść
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Krokiety kopertowe z kurczakowym farszem

Filety kroimy w kostkę i dusimy na patelni w bulionie (1 kostkę rosołową rozpuszczoną w 1 szklance wrzątku). Gdy się poddusi odlewamy bulion i pozostawiamy go. Wlewamy na patelnię z kurczakiem trochę oleju i mocno przyprawiamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i podsmażamy razem aż kurczak się zrumieni. Następnie wrzucamy do malaksera zawartość patelni, garść wcześniej podgotowanych grzybów (wystarczy 5 minut) i zalewamy bulionem. Miksujemy i powinna wyjść jednolita papka :)
Do papki dodajemy 1 jajko i 1 łyżkę bułki ziemniaczanej i mieszamy.
Na środku każdego naleśnika kładziemy farsz, zawijamy z 3 stron, odwiniętą końcówkę smarujemy jajkiem do panierowanie ( jajka roztrzepane z Kucharkiem). Składamy na pól i przyklejamy końcówkę. Następnie cały zanurzamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor.
Szczególnie pysznie smakują z sosem grzybowym.
SMACZNEGO :)
* Farsz wystarczy na 6 krokietów ale się ich nie zwija więc jest dużo farszu w środku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joanna77 07.07.2011 13:08
mniam
Robert10 07.07.2011 09:49
JAKIE APETYCZNE
Ania67 27.05.2011 14:17
Wyglądają zabójczo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak