Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
cukier 0,5 szkl
margaryna 20 dag
jaja 2 szt
żółtko jajek 1 szt
śmietana 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
masło 0,5 szt
miód 3 łyżki
cukier 10 dag
orzechy 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowe

Ciasto (7 pierwszych skl)
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części
Orzechy:
Podgrzać masło, miód i cukier.
Do gorącego wrzucić orzechy i trzymać jeszcze na ogniu 2 minuty.
Rozwałkować jedną część ciasta i piec przez 15 minut w temperaturze 180oC.
Drugą część ciasta rozwałkować, włożyć do brytfanny i posmarować cały surowy placek gorącymi orzechami, piec 20 minut w temperaturze 180C.
Na upieczony spód nałożyć dowolną masę. Przykryć ciastem z orzechami.(Przed masą można posmarować ciasto powidłami lub dżemem wiśniowym, truskawkowym)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak