Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 240 g
cukier puder 50 g
masło 1/3 kostki
żółtko jajek 3 szt
mak 1/2 kg
rodzynki 10 g
cukier kryształ 150 g
białka jajek 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Cisato: drożdze wymieszać z ciepłym mlekiem i odstawić aż ciasto wyrośnie. Mąke, jajko, cukier puder, masło żółtka, szczyptę soli i zaczyn drożdzowy wzgnieść razem. następnie ciasto odstawic na ok. 1 godzinę,.
Mak sparzyć na sitku, nastęnie gotować go ok 20 min. po ugotowaniu odcedzić i zmielić go trzy razy. Białka jajek ubić z cukrem.Rodzynki sparzyć wrzątkiem, mak wymieszać ze spirytusem, rozynkami oraz kilkoma kropelkami olejku migdałowego, dodać pianę i całośc delikatnie wymieszać.Ciasto posypać mąką, dłonie natłuścić olejem i uformować nimi placek.Rozsmarować masę makową i zwinąc ciasto.Nastęnie przełozyć ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia,, wierzch posmarować białkiem jajka. przez pierwsze 30 min piec w tem. 150 st. a przez kolejne 30 min w temp. 180 st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak