Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie serduszko

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka tortowa 2 szklanki
cukier 1 szklanka
jajko 8 sztuk
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1 szczypta
Krem:
masło 30 dag
sok pomarańczowy 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier puder 1/2 szklanki
DODATKOWO:
dżem truskawkowy 1 szklanka
galaretka truskawkowa 1 sztuka
czekoladowe serduszka 10 sztuk
czekoladowe cukierki do dekoracji
wino owocowe 1/2 (truskawkowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkie serduszko

Białka ubić z 8 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną bezę, dodać cukier do bezy i ubijać do białości, następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszać i upiec okrągły biszkopt. Ostudzić i przekroić na trzy krążki.
Budyń ugotować na soku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na krem i ucierając dodawać małymi porcjami zimny budyń.
Galaretkę rozpuścić i zostawić do delikatnego zgęstnienia. Krążki ciasta nasączyć winem i posmarować pierwszy kremem, przykryć kolejnym i na nim rozsmarować dżem, przykryć ostatnim krążkiem .
Tort posmarować kremem i przy pomocy dekoratora do tortów narysować serce (brzeg serca musi być wyższy )gęstniejącą galaretką wypełnić serce i zostawić do zastygnięcia . Udekorować cukierkami i czekoladowymi serduszkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 19:05
piękne serducho :)
misia53 03.02.2012 14:00
na walentynki jak znalazł....
czekoladka_m 24.01.2012 18:59
Oj musisz kogo? bardzo kocha?, ?e mu takie wielkie serce zrobi?a?:):)
Renataj 09.07.2011 15:19
Apetyczne cudeńko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak