Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torciki ajerkoniakowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 5 sztuk
mąka tortowa 1 szklanka
mak suchy 1/2 szklanki
cukier 1/2 szklanki
olej 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
masło 20 dag
mleko 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
cukier puder 2 łyżki
ajerkoniak 1 szklanka
DODATKOWO:
dżem wiśniowy 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Torciki ajerkoniakowe

Białka jajek ubić z 5 łyżkami wody i szczyptą soli na sztywną bezę, dodać cukier i nadal ubijać kilka minut,następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem, mak i olej, wszystko delikatnie połączyć i piec do 25 min w temp. do 180st. Zimne ciasto podzielić na cztery części.
Budyń ugotować na mleku, zimny utrzeć z masłem wcześniej utartym z cukrem pudrem, ucierać do uzyskania gładkiego kremu, pod koniec ucierania delikatnie połączyć z 1/2 szklanki ajerkoniaku.
Placki makowe skropić pozostałym ajerkoniakiem i przekładać kremem i dżemem (krem-dżem-krem), zostawić na posmarowanie boków i dekorację wierzchu ciasta. Ciasto dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 09.05.2013 21:43
pysznie wygląda :)
artur7 21.05.2012 13:46
mniam
eli82 24.09.2011 09:14
smacznie wygąda
Ewa104 30.08.2011 20:44
Mmmm...Pycha!
Sarenka 18.06.2011 08:51
Pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak