Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe wianuszki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 4 szkl
śmietana 1 szkl
masło 25 dag
drożdże 20 dag
sól 0,5-1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa cała Prymat 0,5 szt
jaja 1-2 szt
cukier wanilinowy 2 szt
cukier 2-3 łyżki
tłuszcz do formy 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe wianuszki

Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy drożdże roztarte ze śmietaną, sól, gałkę muszkatołową, wyrabiamy ciasto, pozostawiamy na 15 min do wyrośnięcia
Formujemy cieniutkie wałeczki, z których splatamy małe wianuszki
maczamy je w rozbitych jajkach, następnie w cukrze waniliowym wymieszanym ze zwykłym i układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze
Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak